Voor een architect is één van de moeilijkste taken zijn (of haar) eigen huis te ontwerpen.

Laat staan dat dit dient te gebeuren in een zeer korte tijd en onder grote druk van een budget in een overspannen markt. Naast de hypotheekperikelen, heeft er de laatste 2 maanden natuurlijk ook een creatief proces afgespeeld; wat voor een huis willen wij graag op deze plek met welke beleving en wat kan en mag dit uiteindelijk kosten?

Aangezien het perceel nogal smal en diep is, was het eerste idee een langgerekte schuurwoning. De ruimtes zouden als een ketting aaneengeregen worden en het huis zou daardoor als scheidingswand gaan dienen tussen de hei en een privétuin.

Ondertussen was de aannemer aan het calculeren met standaard houtskeletbouw. We sloegen steil achterover toen de eerste prijs op tafel kwam; deze was zover boven ons budget dat het hele project opeens onhaalbaar leek.

Het eerste waar dan naar gekeken wordt, zijn natuurlijk de dure posten. Het schuine dak met de metalen dakbedekking, de houtskeletbouw in het werk, de betonnen funderingsvloer met vorstrand, de gevelafwerking en de installaties natuurlijk. Hoe kunnen wij op die posten winst pakken om toch een haalbaar plaatje te maken?

Het schuine dak blijkt veel duurder dan een platdak. Dit heeft ook met esthetische keuzes te maken; zink of aluminium is veel prijziger dan platdakbedekking. Bijkomend voordeel van een plat dak is dat de zonnepanelen uit het zicht geplaatst kunnen worden.

Om de arbeidsintensieve (en dus dure) houtskeletbouw betaalbaar te maken, werd onderzoek gedaan naar prefab bouwen met standaard dakplaten of met SIP. Uiteindelijk is de keuze gevallen op sandwichpanelen van Isovlas; een biobased topproduct dat ook nog eens zelfdragend, dampopen, geluidswerend en vochtregulerend is. Dit systeem is daarnaast ook leverbaar met berkenmultiplex binnenbeplating, zodat de stucadoor en schilder ook uit de begroting geschrapt konden worden. Een typisch geval van win-win-win.

De afmeting van de betonnen funderingsvloer en het dak hebben we simpelweg gehalveerd door te bouwen met een verdieping. Het kost een trap, maar het scheelt de helft aan vloer en dakbedekking. Tevens wordt het huis compacter en dat is gunstiger voor het energieverbruik.

Van het begin af aan was duidelijk dat wij op deze prachtige lokatie met zwarte houten planken aan de gevel willen gaan werken. Welke planken met welke afwerking is een zoektocht die nog steeds gaande is. De doelstelling is zo matzwart mogelijk en milieuvriendelijk. Op dit moment wordt thermisch gemodificeerd hout onderzocht met een biofinish, maar de voorbeeldplankjes geven echter nog niet het goede beeld. De zoektocht gaat verder….

En dan de duurste post in de begroting; de installaties.

Het bezuinigen op nul-op-de-meter en elektrisch bouwen is van meet af aan geen optie geweest. Alhoewel een gasketel in plaats van een warmtepomp al snel een ‘winst’ van 20k oplevert.

Gelukkig is het bezuinigen op deze post niet nodig. Door de aanpassingen van vloer, wandopbouw, dak en gevels is er zo’n grote winst behaald dat we ondertussen onze doelstellingen gehaald hebben!