Shoesme hoofdkantoor, Tilburg

Kantoor met twee gezichten, schoenen kijkdoos

Het nieuwe hoofdkantoor van kinderschoenen fabrikant Shoesme in Tilburg heeft 2 verschillende gezichten gekregen. Deze bewuste dualiteit is ontstaan vanuit de locatie in de stad.

Het gebouw heeft aan de ene zijde een ingetogen, klassieke gevel die allure en status uitstraalt en zich naadloos voegt in de historische lintbebouwing. Het aanwezige gat in de straat is opgevuld met een gebouw dat er altijd lijkt te hebben gestaan. Alsof er een ontbrekende schakel in de ketting is gezet.

Aan de andere kant, waar de gevel terugliggend is ten opzichte van de straat, is een speelse moderne schoenendoos op een plint gezet en in de glazen gevel geschoven. De zeer uitgesproken gevel onttrekt zich hier juist aan de onoplettende voorbijganger.

Zo is het een gebouw geworden met twee zeer verschillende voorgevels.

Het ontwerp is het resultaat van de samenwerking tussen architect Joris Verhoeven en designer Teun Fleskens. De hoofdentree van het kantoor is gelegen onder de strekmetalen doos aan de Trouwlaan en onthult ogenblikkelijk waar het bedrijf mee bezig is; hedendaagse kinderschoenen ontwerpen en produceren. Het vertelt het verhaal van omgaan met materialisering, gelaagdheid en plasticiteit. Het gebouw verandert van gesloten naar open, afhankelijk van de gevel en het moment van de dag. Als het donker wordt verandert bijvoorbeeld de schoenendoos in een kijkdoos.

 

De kant van de Korvelseweg wekt de illusie de hoofdentree te zijn. Deze gevel verhaalt over het verleden van de fabrieksstad van weleer, waar de fabrikanten een gedeelte van hun verdiensten aan de stad schonken middels een fraaie gevel. Subtiel zijn hier details in aangebracht die Shoesme op deze plek verankeren; het bedrijfslogo in de sluitstenen en de extra kinderschoenen schraper.

Het hybride karakter van het kantoor manifesteert zich vooral binnen. Hier wordt duidelijk dat heden en verleden naadloos in elkaar schuiven. De eiken planken naast een ruwe betonnen vloer, zware eiken spanten naast een strekmetalen schoenendoos, een traditionele dakkapel tegenover een volledig glazen gevel en hoogglans paneeldeuren in volglazen wanden zijn enkele in het oog springende voorbeelden.

Kwaliteit die ontstaat uit jarenlange ervaring en traditie, gecombineerd met het comfort van nu en een hedendaagse eigenwijsheid. Zo huisvest het gebouw niet alleen een Tilburgse schoenenmerk. Het is er ook een representatie van.

Architect | Joris Verhoeven Architectuur | www.jorisverhoeven.nl
Designer | Studio Teun Fleskens | www.teunfleskens.nl
Aannemer | Bouwbedrijf J. Coolen | www.bouwbedrijfcoolen.nl
Fotograaf | John van Groenedaal | www.johnvangroenedaal.nl

Duurzaamheid

Het nieuwe hoofdkantoor van Shoesme wordt verwarmd met aardwarmte door middel van een warmtepomp; overal is gekozen voor laagtemperatuurverwarming.
De stroomvoorziening van de warmtepomp en LED verlichting wordt verzorgd door de zonnepanelen op het 30 graden gedeelte van de kap aan de achtergevel. Op de “Box” bevindt zich een sedumdak dat de lucht filtert op deze binnenstad locatie en zorgt voor een waterbuffer. Gekozen is voor een sedumsoort die extra aantrekkelijk is voor bijen.