Sinds het lastige voortraject lijkt op dit moment alles vanzelf te gaan.

De dag na de hypotheekgoedkeuring door de bank eind juni is de omgevingsvergunning ingediend. Veel hulde aan de behandelend ambtenaar en de gemeente Tilburg, want 11 werkdagen later viel de vergunning voor de bouw al in de bus! Wij vermoeden dat kleinere projecten even voorrang gehad hebben, omdat er natuurlijk voor 1 juli topdrukte van grote projecten was die nog ‘aan het gas’ willen. Ondanks dat wij nog net ingediend hebben voor deze cruciale termijn gaan wij logischerwijs gasloos.

Net voor de bouwvakvakantie zijn de eerste werkoverleggen geweest met de aannemer, Cloïn Totaalbouw. Daarin zijn alle actiepunten besproken die voorrang hebben en de kozijnen met de bijbehorende levertijd was hierin het belangrijkste issue. Gelukkig is dit goed afgestemd en worden deze op tijd geleverd, zodat direct na het leveren van het isovlas bouwpakket de bouw wind- en waterdicht gemaakt kan worden voordat de herfst begint.

Bij een van die afspraken op locatie was ook een medewerker van het natuurbeheer aanwezig. In verband met het begrazen van de heide en in de toekomst ook ons perceel. Wij zijn namelijk voornemens om de hei, die het perceel langzaamaan overgenomen heeft, voor een groot gedeelte intact te laten, zodat ons huis straks midden in de hei staat. Zij willen graag aan ons plan meewerken tot einde dit jaar. Helaas kunnen er geen afspraken voor langere termijn gemaakt worden, omdat zij nog geen contract hebben met de gemeente voor 2019.

In de zoektocht naar onze gevelafwerking is ook een flinke stap gezet. Na bemonstering van gebrand hout, Shou Sugi Ban zoals ze het in Japan noemen, viel dit materiaal af. Alhoewel het een prachtig materiaal is, voelt het toch raar om in een verbrand huis te wonen. De belangrijkere reden echter dat het afviel was het alternatief. In Veghel hebben we een woning bezocht die beplankt is met inlands grenen behandeld met Xyhlo biofinish. Deze zwarte ‘schimmel’coating is biologisch, milieuvriendelijk, zelfherstellend, super mat, maar vooral ook kaai gaaf zoals ze het in Tilburg zouden zeggen. Daarnaast is de prijs ook nog eens zeer concurrerend. De keuze is reuze voor zwarte gevelbeplanking, maar uiteindelijk makkelijk gemaakt.

Ondertussen werd er bij de Triodos bank superhard gewerkt om alle papieren op orde te krijgen zodat wij de afspraak bij de notaris niet hoefden te verzetten. Ook dat is gelukt, zodat wij vanaf vandaag de trotse en zeer gelukkige bezitters zijn van een uniek stuk grond aan heide- en bosgebied de Drijflanen. Wat ons betreft het allermooiste perceel in Tilburg.

Een leien dakje komt niet op ons huis, maar we hopen van harte dat de rest van het traject ook zo voorspoedig verloopt als de laatste maand.