Als een bouwpakketje komt ons huis volgende maand op de bouw. Nog net niet in een doos met een IKEA logo er op, maar wel vergelijkbaar.

De firma isovlas® uit Oisterwijk heeft het gehele systeem precies op maat in 3D uitgewerkt. Geïsoleerde 27 centimeter dikke sandwichpakketten komen op pellets aan. De sandwich bestaat uit een berkentriplex zichtzijde en een spaanplaat buitenzijde met daartussen houten stijlen helemaal gevuld met vlasisolatie.

Isovlas levert zelfs de aansluitlatten, schroeven en waterkerende folie. De platen worden genummerd en met bijpassende handleiding geleverd op de bouwlocatie. Voor de aannemer is het net zo eenvoudig als een hele grote Billy in elkaar schroeven; de wanden worden op de fundering gesteld. Daarop komt de verdiepingsvloer en daar weer op de verdiepingswanden en het dak. In een dag of 2 à 3 staat de ruwbouw op de funderingsplaat en kunnen de kozijnen er in en de dakbedekking er op.

De plaat met vorstrand moet natuurlijk al wel tevoren gemaakt zijn door de aannemer. Hierin zitten alle belangrijke leidingen; riolering, elektra en vloerverwarming. De binnenkant van het huis is zo slim ontworpen dat de leidingen in de binnenwanden gelegd kunnen worden of rechtstreeks door de muur vanuit de installatiekern komen. Op de verdieping is er rekening gehouden met een zwevende vloer om de elektra te verdelen die tevens afwerkvloer is.

Wat betreft de ruwbouw zijn we hierdoor zeer snel op hoogte en waterdicht, zodat we als de herfst echt doorpakt al lekker droog werken binnen en de regenvrije dagen ertussen uit kunnen zoeken om de gevel te bekleden met zijn uiteindelijke esthetische jasje.

Slim bouwen zorgt voor een veel snellere bouwtijd, minder bouwplaatskosten en bouwrente en véél meer bouwplezier!