Wat wordt het toch lastig gemaakt (als ondernemer) een hypotheek te krijgen voor het zelf bouwen van een huis. Op 26 april jongstleden hebben wij, onder voorbehoud van financiering, de koopovereenkomst getekend voor ons prachtige stuk grond. Precies 2 maanden! later waren wij er pas (of al) uit.

Voordat het zo ver was, is er een ontwerp voor de woning gemaakt en een offerte van een aannemer opgevraagd. Dit ontwerp is 2 keer aangepast om beter binnen ons gestelde budget te passen en wordt tot op heden iedere dag nog scherper gesteld. Het maken van een woonhuis ontwerp op maat in zo’n korte tijd èn het verkrijgen van een reële offerte in deze roerige bouwtijd is op zich al een groot wonder te noemen. Het is ondertussen veel beter te begrijpen dat veel mensen een standaardwoning uitkiezen, ondanks dat een perfect bij je passend huis natuurlijk nooit in een catalogus kan staan.

Dan denk je dat je er bent; als ondernemer weet je natuurlijk precies wat je verdient, wat je maandelijkse kosten gaan worden en wat je risicoloos aan lasten kunt dragen in je nieuwe woning.

Computer says no!

Het blijkt echter niet zo simpel te zijn als het lijkt; consumenten moeten namelijk door allerlei, soms nogal kromme, (reken)regels beschermd worden:

– Werk je al een half jaar voor een baas dan is dat veilig, werk je 14 jaar als zelfstandig ondernemer dan is dat niet zo veilig.

– Heb je een zelfstandig beroep waar facturen soms grote bedragen bevatten, zorg dan met voorbedachte rade 3 jaar van tevoren dat deze in het goede fiscale jaar vallen. Iets met gemiddelden en het laatste jaar.

– Heb je in plaats van een privéauto een auto op de zaak gekocht, dan is dat niet handig; deze gaat namelijk van het rekeninkomen af.

– Je dient voor een woning in particulier opdrachtgeverschap een aannemer te hebben met garantiefonds. Deze komen echter voor één woning niet meer opdraven in deze tijd.

– Heb je straks veel onderpand en overwaarde? Dat doet voor het verkrijgen van een hypotheek gek genoeg helemaal niet eens ter zake. Het is alleen fijn voor de rente (en maandlasten)

– Is je huis enorm gestegen in waarde; eerst verkopen met alle risico’s vandien, voordat deze waarde helemaal geteld kan worden.

– Nul-op-de-meter en dus alleen vastrechtkosten op elektriciteit; gefeliciteerd! U hebt label A? en ontvangt € 9.000- extra hypotheek. De door Nibud beloofde € 25.000,- extra voor zeer energievriendelijke woningen is namelijk een farce. De aannemer moet een opbrengstgarantie van 10 jaar afgeven en dat kan natuurlijk nooit voor een particuliere bouw.

En dan als prachtige kers op de taart wordt er voor het gemak en zekerheid van de bank een onherroepelijke omgevingsvergunning gevraagd. Hallo! Wij kopen de grond van een particulier. Dat is een proces van minimaal 8 weken vergunningsverlening en 6 weken bezwaartermijn!

Als wij onze zinnen niet zo op dit kavel en een eigen huis bouwen hadden gezet, waren we in dit slopende proces al veel eerder afgehaakt.

Uiteindelijk hebben we rechtstreeks contact opgenomen met de bank en zijn daarmee persoonlijk in gesprek gegaan. Dan blijkt gelukkig dat sommige kromme regels recht te buigen zijn en een goede boekhouding goud waard is.

Eind goed, al goed.

Met superveel dank aan de Triodos bank!