Onder druk wordt alles vloeibaar.

Op 29 maart hadden wij een afspraak bij makelaar voor informatie over het perceel aan de Reeshofdijk. Om deze prachtige kans niet mis te lopen hebben we de dag erna een bod gedaan op de grond. Niemand geloofde op dat moment dat er eind van het jaar een huis op zou kunnen staan dat bewoonbaar is.

Omdat de grond in eigendom was van een particulier, was er geen sprake van opties en verlengingstermijnen. Wij kregen slechts 8 weken om de koop rond te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen hadden wij logischerwijs wat veiligheden ingebouwd; de grond moest schoon zijn, er moest een plan liggen dat voldeed aan het bestemmingsplan en welstand en natuurlijk ook een voorbehoud financiering.

Dat betekent nogal wat kwamen wij achter! 8 weken om een huis te ontwerpen, een aannemerscalculatie te krijgen en een goedkeuring van de gemeente én een bank.

Het blijkt achteraf dat keuzes makkelijker gemaakt worden als de druk hoog is. Normaal gezien blijf je twijfelen, wikken en wegen. Er is namelijk nog tijd genoeg. Tijdens de bouw van een huis kun je zelfs gewoon nog op je dooie gemak gaan winkelen voor sanitair, een keuken en tegels. Maar niet als je bouwt met een bouwpakket! Begin oktober is de bouw van start gegaan en eind deze week staat de ruwbouw er al. De keuken, het sanitair en zelfs de gordijnen hebben we al besteld, zodat wij er hopelijk eind van dit jaar al kunnen wonen.

Negen maanden van het bezoek aan de makelaar tot de oplevering; een flinke bevalling!