Villa Teunisbloem Udenhout

Deze ingetogen villa is gelegen aan de Teunisbloem (sundrops) midden in Udenhout, een dorp onder de rook van Tilburg. De fraaie locatie geeft aan de voorzijde zicht op de kerk in het hart van dit dorp, terwijl de achterkant gelegen is aan een rustieke boomgaard en een binnendorps weiland.

De doelstelling van het ontwerp was daardoor van het begin af aan duidelijk; het zoveel mogelijk uitbuiten van het landelijke uitzicht gelegen aan de achterzijde van de woning en een mooie zichtlijn creëren naar de kerk vanuit de keuken. Daarnaast was het erg belangrijk de woning levensloopbestendig te ontwerpen in verband met de leeftijd van de opdrachtgevers.

Door de sobere vormgeving is de woning niet té aanwezig. Zij stelt zicht terughoudend op in de omgeving zoals een gemiddelde boerderij dit in Brabant doet. De materialisering echter, met betonnen lange stenen in verschillende grijstinten, zorgt voor een ingetogen levendige (vivid) uitstraling en is alles behalve landelijk te noemen. Het minimale aantal gebruikte materialen zorgt daarnaast voor een moderne tijdloze uitstraling.

De lay-out van de woning heeft zich geheel gevormd door de ruimte er omheen. De woonvertrekken en het slaapvertrek op de begane grond richten zich op de tuin en op de zon. De secundaire ruimtes bevinden zich aan de gesloten noordzijde. Door het dak van de woning te verlengen naar de westzijde is daar een avondterras ontstaan met een prachtig zicht op de naastliggende boomgaard.

Ondanks dat de woning energieneutraal is, staat dit de vormgeving nergens in de weg. De woning wordt verwarmd door een warmtepomp met aardwarmte en de energie die daarvoor nodig is, wordt door middel van zonnepanelen op het platte hoge dak opgewekt. De volledig glazen gevel aan de zuidzijde zorgt voor veel benodigde warmte in de wintermaanden. De ingebouwde zonneschermen zorgt er voor dat het nooit te warm wordt binnen.

De toepassing van duurzame, onderhoudsvriendelijke materialen waarborgt de kwaliteit op lange termijn van deze ingetogen villa.