The Commons

In Tilburg heeft Joris Verhoeven project The Commons ontworpen: 17 energieneutrale bungalows en gezinswoningen. Voor dit project werd samengewerkt met Stek architecten binnen de samenwerking format A:

The Commons is een woningbouwproject in stadsdeel De Reeshof, sinds eind jaren ’70 de uitbreidingwijk van Tilburg. De bouwlocatie grenst aan de Dongevallei, een natuurgebied rond de rivier De Donge. Het gebied rondom deze laaglandbeek fungeert als ecologische verbindingszone. Direct grenzend aan dit natuurgebied zijn bij de planning van het stadsdeel in de jaren ’90 een aantal bijzondere woonlocaties gepland. In 2016 koos de gemeente ontwikkelaar Honk en format A: om de laatste van deze locaties te ontwikkelen.

Om ruimte te geven aan de wensen van de kopers was er op voorhand geen woonprogramma: kopers bepaalden zelf het type woningen, de indeling, de omvang en de verschijningsvorm. Om dat tot een goed einde te brengen, is er een planteam opgericht, waarin zowel de architecten als de bewoners cq. kopers plaats namen. Dat heeft een bijzondere samenstelling van woningen opgeleverd: bungalows, kleine tot zeer ruime eengezinswoningen en een vrijstaand woonhuis. In 4 stedenbouwkundige blokken zijn deze woningen geplaatst, waarbij elke woning aan het natuurgebied grenst. Het binnenterrein is deels vergroend en biedt plaats aan parkeren.

Er is gekozen voor en ingetogen vormentaal en materiaalvoering, die recht doet aan de uitzonderlijke kenmerken van de locatie. Lange betonstenen – gemetseld in een stootvoegloos, verdiept verband – in combinatie met slanke aluminium kozijnen bepalen het uiterlijk. Accenten in de gevel zijn aangebracht met strakke belijningen in antraciet aluminium en staand metselwerkverband. De voordeuren zijn steeds in warm iroko uitgevoerd.

Deze woningen zijn voorzien van een bodemwarmtepomp, PV panelen en hoogwaardige isolatie. Hiermee wordt zorg gedragen voor een warm huis in de winter en koelte in de zomer en kennen de woningen een energierekening van 0. Een unicum in de wijk de Reeshof, dat aangesloten is op de stadsverwarming. En uniek in Tilburg: The Commons was in 2016 het eerste all-electric nieuwbouw project met energie neutrale woningen. Het werd dan ook feestelijk geopend door de burgemeester medio 2018.