Villa de Kraan Berkel-Enschot

Deze moderne woning bevindt zich in een ruim opgezette uitbreidingswijk te Berkel-Enschot. Een rustige plek die wordt omringd door open weides en akkers in de luwte van Tilburg. Voor de opdrachtgevers is in het verleden al een ontwerp gemaakt voor de verbouwing van een woning. Deze verbouwing betrof een overdekt terras op het westen die is uitgevoerd in stucwerk met hout. Zij spraken de wens uit dat dit terras, hun favoriete plek, als uitgangspunt zou moeten dienen voor hun nieuw te ontwerpen woning. Het resultaat is een omlijsting met rondlopende witte kaders van stucwerk die zijn ingekleed met hout.

De oriëntatie van het kavel was leidend in het ontwerp. Aangezien de voorzijde van de woning tevens de westzijde is, zou dit namelijk betekenen dat het gewenste terras op de straat zou uitkijken. Door het terugleggen van het terras ten opzicht van de voorgevel en het introduceren van twee gemetselde wanden is er een semi-open patio ontstaan. Zo is de privacy op het terras gewaarborgd.

De bakstenen van de gemetselde wanden vormen met de robuuste uitstraling een groot contrast met het strakke stucwerk en met hun horizontale belijning geven zij tegenwicht aan de statische verticaliteit van het hout. De donkere ambachtelijke handvorm stenen bevatten soms nuances in lichtbruin die overeenkomen met de kleur van het hout.

De sculpturale zwevende belijning van het stucwerk wordt versterkt door de ingetogen detaillering. De nuances met de natuurlijke materialen metselwerk en hout zorgen voor contact met de aarde en ondanks het asymmetrisch lijnenspel vormt het geheel hierdoor een rustig beeld.

Het programma van de woning is levensloopbestendig. De begane grond bevat het gehele woonprogramma benodigd voor een tweepersoons huishouden. Op de verdieping bevinden zich nog drie slaap- en logeerkamers en een extra badkamer.