woning Waalre

Indien men deze woning in oranje metselwerk door de oogharen bekijk, zal zij niet gelijk opvallen. Veel woningen zijn namelijk gemetseld en ook veel in deze oranje kleur. De zwevende carport, asymmetrische opzet en de specifieke metselwerk detailleringen zorgen er echter voor dat het verder ingetogen ontwerp toch zeer uitgesproken is.

De woning is gesitueerd in een nieuwe inbreidingswijk in het prachtige Waalre. De opdrachtgevers waren geïnspireerd door de asymmetrische woning RielEstate en wilden een soortgelijk huis met als doelstelling daarnaast ook energieneutraal te zijn. Dit heeft geresulteerd in een speels ontwerp met platte daken. Door de dakopstand worden de zonnepanelen op het bovenste dak geheel uit het oog onttrokken en werd het mogelijk het lage dak te voorzien van verkoelende sedum.

De wat langere Belgische handvormstenen hebben zich geleend voor prachtige details. De brievenbus word gevormd door een ontbrekende steen, de waterslagen zijn in de lengte doorgezaagde stenen op zijn kant en het huisnummer is als het ware in de gevel gestanst. Een zogenaamd bas-reliëf.

De gemetselde details benadrukken naast de gelaagdheid in het ontwerp ook de robuuste uitstraling van de gevels. Dit is met name zichtbaar bij de wat geslotener voorgevel, waar zelfs het plafond boven het pad naar de entree voorzien is van bakstenen. De gehele woning vormt een asymmetrisch sculpturaal spel van massa en openheid. De minimalistische details van de woning versterken dit en zorgen voor een krachtige helderheid.

De gezinswoning is levensloopbestendig ontworpen; als in de toekomst de kinderen het huis gaan verlaten, kan alleen op de begane grond gewoond worden. In de woning is zo ook duidelijk gekozen voor aparte leefzones voor de kinderen. Zij hebben een eigen slaapverdieping en een tv- gamekamer op de begane grond. Deze kamer is gekoppeld aan de zitkamer en indien gewenst voor geluid afsluitbaar.

Status: opgeleverd eind 2018